Wordpress

Contactloos betalen, zet de trend zich verder?

Contactloos betalen is volgens Wordline, Europees marktleider op vlak van betaaldiensten, verkozen tot grootste trend in hun sector. Die kunnen ze aantonen door het aantal transacties die verzevenvoudigd is. Waar de technologie in oktober 2017 voor zo’n 600.000 transacties gebruikt werd, is dat in oktober 2018 opgetrokken tot zo’n 4.000.000 transacties, een doorzettende trend dus, benieuwd wat 2019 ons zal brengen…

ING nieuwe betaal pas

Hoe werkt dit nu juist?

In je toestel of kaart waarmee je contactloos kunt betalen zit een (NFC-)chip, deze stuurt signalen naar de betaalterminal die dan de transactie afwerkt. Zo simpel is het dus, de enige voorwaarde bij het gebruik met je smartphone is dat deze een NFC-chip heeft en dat je banking-app eraan gekoppeld is.

Is dit dan wel veilig?

Gezien je bij dit soort betalingen geen pincode moet invoeren, kan iemand die je kaart of toestel in handen krijgt dus wel makkelijk misbruik maken van het systeem, maar heel wat landen houden dit tegen door limieten op te stellen, zo kun je in België alleen maar betalingen onder de 25 euro doen zonder dat je de pincode nodig hebt. Andere landen hebben hier ook limieten op die vastgelegd werden.

Een ander risico dat je kunt lopen is dat iemand een draagbare RFID-lezer tegen je portefeuille of handtas zou houden en zo dus een betaling kan afdwingen van je kaart, hoewel de criteria voor het krijgen van zo’n RFID-lezer/draagbare betaalterminal heel streng zijn belanden deze toch nog in foute handen.

 

Kan ik deze technologie ook in mijn bedrijf gebruiken?

Natuurlijk! Alle betaalterminals die nu verkocht worden hebben deze technologie en er zijn ook al heel wat betaalbare alternatieven zoals de SumUp-kaartlezer die heel wat goedkoper zijn dan de typische bancontact-betaalterminals in aankoop, voor grotere bedrijven is deze dan wel minder interessant gezien ze een fee vragen per transactie die hoger ligt dan de standaard apparaten.

Opmerkingen of vragen? Stel deze gerust in de commentarensectie!

Help us grow :
follow subscribe - Contactloos betalen, zet de trend zich verder?